Новини - 2016 рік


Листопад


Організація освітнього простору в ДНЗ №166 "Ракета"

У дошкільному навчальному закладі створено сприятливі умови з розвитку, виховання і навчання дітей, творчої самореалізації дітей та педагогів. Керівництво закладу піклується про всебічний загальний розвиток дітей відповідно до їхніх потенційних можливостей, формування базису особистісної культури: забезпечення загальної готовності до систематичного формування цілого комплексу здібностей – самообслуговування, комунікації, пізнавальної мотивації, мотивації навчання, творчої самореалізації.

 

 

24.11.2016 року ДНЗ (ясла-садок) комбінованого типу №166 "Ракета" Запорізької міської ради презентував свій досвід роботи з організації освітнього простору слухачам курсів підвищення квалиіфікації ЗОІППО вихователям Запорізької області. Завідувач Пилипенко Ірина Петрівна і методист Лутай Тетяна Іванівна познайомили з системою роботи ДНЗ і основними напрямками організації освітнього процесу. 

 

 

Інститут післядипломної освіти бажає здоров'я, реалізації планів, творчої наснаги педагогічному колективу ДНЗ№166 і висловлює подяку його керівникам за організацію педагогічної практики. 

До складу ДНЗ входять 5 груп загального розвитку, 1 група для дітей раннього віку і 5 спеціалізованих груп для дітей з порушеннями мови. В логопедичних групах здійснюється ефективний корекційно-освітній процес і надається психолого-педагогічна допомога дітям і батькам кваліфікованими спеціалістами. Емоційний комфорт, естетичне розвивальне середовище, позитивність і доброзичливість педагогічного колективу створюють сприятливі умови для розвитку кожної дитини. Педагогами ДНЗ та їх здобутками пишається Ірина Петрівна. З великим задоволенням і радістю керівники познайомили зі спеціалістами, їх досягненнями, творчістю.  Тетяна Іванівна продемонструвала  ігровий простір "на асфальті". 



20 листопада - Всесвітній день дитини

Свято - Всесвітній день дитини виникло в середині минулого століття, а саме в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію №836(IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року. За даними проекту DilovaMova.com, спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день. Так, у колишньому СРСР, а зараз і в багатьох суверенних державах, виник Міжнародний день захисту дітей, який відзначається 1-го червня. Пізніше, 20-го листопада 1959-го року прийняли «Декларацію прав дитини». Потім, в 1989-му році, також 20-го листопада всесвітнім співтовариством була прийнята «Конвенція прав дитини» та питання з єдиної для всіх датою святкування цього дня було вирішено само собою. Тепер в офіційних документах всесвітньої організації об’єднаних націй фігурує саме ця дата.

 

Людство зобов’язане дати дитині найкраще - Декларація ООН про права дитини. У всьому світі, в середньому жінка народжує приблизно 6,89 дітей. Найвищий рівень народжуваності в Нігері, де жінки народжують в середньому 7,58 дітей. Найнижчий в Сінгапурі - 0,8 дитини на одну жінку.

Яка б не була розумна і талановита дитина, вона все ж потребує дорослу опіку й увагу, турботу, любов, захист і постійну підтримку. Ми люди і зовсім нелюдяно відмовляти нашим дітям у всьому цьому, особливо враховуючи ті реалії, які вперто супроводжують нас у нашому непростому світі.

Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль і до цього дня. Численні заходи та дії, навіть на законодавчому рівні, не в змозі повністю вирішити весь комплекс цих проблем, так як вони лежать швидше в моральній площині людського світогляду. Однак завдяки постійним загальним зусилям і заходам, що вживаються, йде успішне сприяння підвищенню активності у вирішенні безлічі з існуючих і виникаючих проблем нашого підростаючого покоління.

Дуже характерно, що саме у 20-е листопада відзначають своє професійне свято «День педіатра» і дитячі лікарі, які поклали на себе вирішення проблем здоров’я наших дітей.

У Всесвітній день дитини ми приєднуємося до цієї славної ініціативи і вітаємо всіх наших дітей! Вітаємо всіх, хто своєю працею і своєю наполегливістю зміцнює благополуччя підростаючого покоління, сприяє розвитку здорових стосунків і взаєморозуміння в цьому юному середовищі! Зі святом Вас, і нехай цей день залишить у Вас тільки приємні спогади!

Джерело інформації- http://www.dilovamova.com/



Засідання обласної творчої групи з патріотичного виховання

 18.11.2016 р. відбулося засідання обласної творчої групи з проблеми "Організація патріотичного виховання у контексті розвитку духовного потенціалу особистості дитини дошкільного віку". В онлайн-режимі члени творчої групи ознайомилися з досвідом роботи ДНЗ№2 "Сонечко" м. Гуляйполе. Методист РМК Беслік А.М., завідувач ДНЗ№2 Третяк Т.Ф., вихователь-методист Сержанська Л.В. презентували систему роботи Гуляйпільського району з патріотичного виховання дітей дошкільного віку. 

Педагогічний колектив дошкільного закладу з 1997 року працює над реалізацією пріоритетного напрямку своєї діяльності – виховання патріотичних почуттів у дітей шляхом ознайомлення з історією та культурою рідного краю. За ці роки дошкільний заклад став справжнім осередком народних традицій, які передаються від покоління до покоління. 

 У приміщенні ДНЗ «Сонечка» діє музей, у якому розгорнуті експозиції: історія дошкільного закладу; декоративно-прикладне мистецтво (гончарство, лозоплетіння, вишивка, вибійка, різьба по дереву, вироби з соломи, килимарство, ткацтво); побут гуляйпільців у минулому; народна іграшка; створені тематичні альбоми «До народних джерел України», «Художнє декоративне мистецтво».

         Експозиції музею постійно поповнюються новими експонатами. Гордістю музею є тематичні альбоми з фотознімками «Наша історія», у фотознімках та вирізках з газет відображена історія дитячого садка, вироби майстрів Гуляйполя: вибійки Валентини Пертрівни Гарбут, вишивки Валентини Гаврилівни Харлової, Лідії Іванівни Рябко, Світлани Федорівни Чучко, Ніни Іванівни Педаш.

Осередками, які доповнюють музей дошкільного закладу, стали куточки під відкритим небом: містечко майстрів, куточок українського етносела, метеомайданчик, каштановий парк, де пізнавати природного краю діти можуть на лоні природи.

       У музеї проходять заняття з ознайомлення з елементарними історико-географічними поняттями, ознайомлення з соціумом, народними ремеслами, побутом наших предків, заняття з художньої праці.

На засіданні було підведено підсумки роботи обласної творчої групи і відзначено внесок ДНЗ №2 в досягненні мети і вирішенні основних завдань групи.



Тренінг з розвитку дивергентного мислення

17.11.2016 р. в Запорізькому ДНЗ №42 відбувся тренінг для вихователів дошкільних навчальних закладів "Розвиток дивергентного мислення у педагогів ДНЗ як умова успішної самореалізації в професійній діяльності ". Михайлова Л.М., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти КЗ "ЗОІППО" ЗОР познайомила учасників тренінгу зі стратегією пошуків вирішення тієї чи іншої проблеми за допомогою дивергентного мислення. Вихователям ДНЗ  було запропоновано завдання на оригінальну інтерпретацію народної казки, вправи на утворення нових комбінацій із елементів, котрі більшість людей використовують певним чином, або формувати зв'язки між двома елементами, що не мають на перший погляд нічого спільного та інші. Завдяки виконаним вправам у всіх учасників тренінгу виникли оригінальні рішення. Ст.викладач кафедри дошкільної освіти Шульга Л.М. познайомила слухачів з арт-технологією та прийомами з розвитку творчого мислення дошкільників.

Ознайомитися з матеріалами тренінгу. 



Тренінг "Вчимося жити разом" у м. Запоріжжя

Цінним для вихователів була наявність готового методичного забезпечення (готові конспекти занять, посібники на кожного, флеш-накопичувачи з інформацією). Позитивно сприймали послідовність подання матеріалу: спочатку теорія а потім практичні заняття, веселі руханки).

Цей тренінг завершив підготовчий етап впровадження проекту в Запорізькій області.

У листопаді 2016 року розпочато практичне впровадження проекту (проведення занять з дітьми) в ДНЗ області.

 

Бажаємо педагогам успіхів в роботі.

З 01 по 03 листопада 2016 року у м. Запоріжжя на базі ЦРД «Лазурний» проведено триденний  тренінг для вихователів дошкільних навчальних закладів за програмою  «Вчимося жити разом» (в рамках впровадження міжнародного проекту «Освіта на основі життєвих навичок» за підтримкою ЮНІСЕФ).

Тренінг провели регіональні тренери: Байєр Ольга Миколаївна, канд. психол. наук, доцент, завідувач кафедри дошкільної освіти ЗОІППО;  Палець Світлана Вікторівна, директор ЦРД «Надія».

Програма тренінгу виконана без відхилень,  запланована мета досягнута повною мірою, у педагогів сформовано бажання працювати за даною програмою в ДНЗ. Всі види та форми роботи під час проведення тренінгу є доцільними, ефективними, цікавими та зрозумілими для всіх учасників. Особливо учасники оцінили апробацію на тренінгу всіх занять за готовими конспектами.

Різні форми роботи надали можливість педагогам збагатити свої знання, вміння та навики щодо розвитку соціальних навичок ефективної взаємодії дітей від 4 до 6(7) років.

Учасники тренінгу педагоги ДНЗ та НВК Запорізької області: м. Запоріжжя (Хортицький, Дніпровський, Заводський та Шевченківський р-ни), Вільнянський, Новомиколаївський та  Гуляйпільській райони області.

Група складалася з педагогів з різним стажем роботи і досвідом, але атмосфера підтримки і взаємодії дозволила кожному стати активним учасником. Всі відчували атмосферу довіри, упевненості в успіху що сприяло ефективній реалізації завдань проекту. Було задано багато запитань, колеги намагалися зрозуміти всі аспекти майбутньої роботи в ДНЗ. Наприкінці тренінгу  більшість учасників бажала продовження такого виду роботи з дорослими у майбутньому.

Учасників зацікавила тренінгова форма роботи, можливість використовувати ігрові вправи, прийоми, творчі завдання для дітей.

 



Тренінг "Вчимося жити разом" у м. Василівка

Творчого натхнення та плодотворної праці, колеги. Бажаємо успіхів!!!

25-27 жовтня 2016р. в м. Василівка, успішно пройшов тренінг вихователів за пограмою "Вчимося жити разом" у ДНЗ Запорізької області. Регіональні тренери проекту: Юрченко О.Е. - практичний психолог ЦРД "Надія" та Гумовська Л.М. - практичний психолог ДНЗ №14 м. Енергодар

Мета проекту: Підготовка вихователів дошкільних навчальних закладів за програмою «Вчимося жити разом».

Завдання: ознайомити учасників із завданнями, очікуваними результатами та планом впровадження проекту «Вчимося жити разом» у дошкільних навчальних закладах; презентувати парціальну програму «Вчимося жити» з розвитку соціальних навичок ефективної взаємодії  дітей від 4 до 6-7 років на засадах розвитку життєвих навичок; надати всім учасникам можливість відпрацювати і заняття для вихованців за парціальною програмою «Вчимося жити разом»; ознайомити учасників з вимогами до процесу і результатів впровадження курсу у дошкільних навчальних закладах

Учасники тренінгу педагоги ДНЗ та НВК Запорізької області: м. Енергодар; Василівський р-н; Кам’янсько-Дніпровський р-н; Гуляйпільський р-н; Веселівський р-н; Токмакський р-н.

 Результати: Мету тренінгу досягнуто. Поставлені перед регіональними тренерами завдання виконані в повному обсязі. Завдяки ефективно організованій  роботі, високій активності  та вмотивованості вихователів була використана можливість ознайомити педагогів с розвивальним тренінгом «Мультібус». Запропоновані проектом види діяльності та попередня навченість регіональних тренерів дали змогу ефективно вирішити завдання заходу.



Педагогічна практика вихователів ДНЗ у ЗНВК "Барвінок"

Кафедра дошкільної освіти ЗОІППО висловлює щиру подяку алміністрації ЗНВК "Барвінок" за організацію педагогічної практики для слухачів курсів підвищення кваліфікації.

10 листопада 2016 року дошкільний підрозділ ЗНВК "Барвінок" Запорізької міської ради Запорізької області презентував свій досвід роботи слухачам курсів КЗ "ЗОІППО" ЗОР - вихователям ДНЗ Запорізької області.

Завідувач дошкільного підрозділу Пашкульська Ганна Григорівна привітала гостей і запропонувала ознайомитися з досвідом роботи педагогічного колективу.

Вихователь Кисель Ельміра Рафіковна поділилася досвідом роботи з дітьми ясельної групи. Заняття з фізичної культури перетворило групову кімнату на веселу галявину, де діти грали з кошенятами, їжачками, мандрували лісом і допомагали мамі Киці знайти маленьких кошенят. Вихователь продемонструвала високий професіоналізм, любов до педагогічної справи і дітей.

Ганна Григорівна презентувала досвід роботи педагогічного колективу і провела оглядову екскурсію.

Методист Ольга Миколаївна і керівник батьківського клубу Ольга Володимирівна  познайомили з діяльністю клубу "Педагогічна вітальня" і запропонували майстер-клас із виготовлення атрибутів для театральної діяльності.  

Педагогічні здобутки спеціалістів надихнули слухачів курсів  на творчу діяльність!



Заходи Міжнародної конференції "СВІТ ХХІ СТОРІЧЧЯ: МОДЕРНІЗАЦІЯ ОСВІТИ ТА ЦІННОСТІ ДИТИНСТВА"

8-9 листопада 2016 року в рамках Міжнародної науково-практичної конференції "СВІТ ХХІ СТОРІЧЧЯ: МОДЕРНІЗАЦІЯ ОСВІТИ ТА ЦІННОСТІ ДИТИНСТВА" в ЗОІППО відбулися творчі зустрічі науковців з педагогами дошкільної та початкової ланки освіти Запорізької області. Для вихователів ДНЗ 08 листопада працювала педагогічна майстерня з проблеми «Формування базових особистісних якостей дошкільників засобами літературного проекту», яку проводила Гавриш Н.В.,  доктор педагогічних наук, професор кафедри психології та педагогіки дошкільної освіти Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

09 листопада 2016 р. відбувся психолого-педагогічний  workshop для вихователів ДНЗ та вчителів початкової ланки школи з теми «Освітня система «Радість розвитку» - як засіб комплексного розвитку особистості в дошкільній та початковій ланці освіти» (Хартман О.Ю, кандидат психологічних наук, доцент, старший науковий співробітник лабораторії психології дошкільника Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України) та landing-презентація інноваційних розробок з проблеми становлення ціннісних орієнтацій дитини дошкільного віку  для педагогів ДНЗ (Піроженко Т.О., доктор психологічних наук, професор, завідувач лабораторії психології дошкільника Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України).

 

Для ознайомлення з матеріалами заходів запрошуємо  на блог конференції



Міжнародна конференція "СВІТ ХХІ СТОРІЧЧЯ: МОДЕРНІЗАЦІЯ ОСВІТИ ТА ЦІННОСТІ ДИТИНСТВА"

8 листопада 2016 року розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція "СВІТ ХХІ СТОРІЧЧЯ: МОДЕРНІЗАЦІЯ ОСВІТИ ТА ЦІННОСТІ ДИТИНСТВА". Пленарне засідання проходило в очному та онлайн режимах. Відкрили конференцію проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності ЗОІППО, доктор психологічних наук, професор Гура Т.Є. і  завідувач кафедри дошкільної освіти ЗОІППО, кандидат психологічних наук, доцент Байєр О.М.

З вітальним словом до учасників конференції в онлайн-режимі звернулася директор Департаменту освіти і науки  Запорізької обласної державної адміністрації  Т.Я. Озерова. Перед науковцями і практиками виступили академік НАПН України, директор Інституту психології імені Г.С. Костюка С.Д. Максименко, дійсний член НАПН України, доктор педагогічних наук, професора А.М. Богуш, доктор психологічних наук, професор, завідувач лабораторії психології дошкільника Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України Піроженко Т.О., кандидат психологічних наук, провідний спеціаліст лабораторії психології дошкільника Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. С.О. Ладивір, доктор педагогічних наук, професор кафедри психології та педагогіки дошкільної освіти Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. Гавриш Н.В.,  кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник лабораторії психології дошкільника Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України. Хартман О.Ю.  

В конференції взяли участь спеціалісти Польщі, Ізраїлю, Норвегії, Японії. Малгожата Житко, доктор наук, професор Педагогічного факультету, Варшавського університету (м. Варшава, Республіка Польща), Дубенська Г.Г., керівник приватного дошкільного закладу для дітей раннього віку (Ізраїль) та педагоги інших  держав у своїх виступах висвітлили досвід дошкільної освіти за межами України.

Перейти на блог Конференції



Майстер-клас з використання  термомозаїки «НАМА»

03.11. 2016 р. відбулася зустріч вихователів ДНЗ  з менеджером-консультантом ТОВ «Дівів Україна» Лук’янчук Л. П. з  проблеми «Використання термомозаїки «НАМА» в освітньому процесі дошкільних навчальних закладів". У рамках зустрічі було проведено майстер-клас з використання  термомозаїки «НАМА»

Download
HAMA гигиена до 14.04.2018.PDF
Adobe Acrobat Document 788.4 KB
Download
HAMA деклар._11.04.2017.pdf
Adobe Acrobat Document 671.3 KB
Download
HAMA сертифікат_11.04.2017.pdf
Adobe Acrobat Document 441.1 KB
Download
scanвідповідь МОН.pdf
Adobe Acrobat Document 164.8 KB

Перейти на сайт



Запрошення на семінар-практикум

Some Image


Запрошуємо взяти участь у семінарі!

 
Бажаєте дізнатися про методи створення творчого союзу дітей і дорослих у різних видах діяльності та опанувати їх? Станьте учасником  семінару-практикуму
 ЛЕКТОР:
 Наталія ГАВРИШ — професор кафедри психології і педагогіки дошкільної  освіти  Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди,  провідний науковий співробітник лабораторії дошкільного виховання Інституту проблем  виховання НАПН України, доктор педагогічних наук

 МОДЕРАТОР:
 Наталія САВІНОВА — шеф-редактора методичних видань MCFR: Освіта
-----
   У програмі семінару-практикуму:
  • Що таке соціокультурна норма
  • Розуміння яких соціокультурних норм доступне дошкільникам
  • Способи організації життєдіяльності дітей для формування ровесницьких стосунків
  • Створюємо творчий союз дітей і дорослих у різних видах діяльності
  • Ритуали, символічні предмети в засвоєнні дітьми соціокультурних норм
 Важливо! Кількість учасників обмежено з метою оптимізації практичної роботи. 
 Вартість участі становить ― 690 грн. (з ПДВ)
 ВЗЯТИ УЧАСТЬ
 
 Будемо раді бачити Вас на семінарі!

Формування риторичних умінь та навичок у дітей віком від 5 до 10 років

02-03.11.2016 року відбувся обласний семінар для методистів, вихователів ДНЗ, учителів початкової школи з проблеми «Формування риторичних умінь та навичок у дітей віком від 5 до 10 років». Свою роботу семінар розпочав на базі ДНЗ № 10 м.Енергодар. Учасники семінару розглянули питання мистецтва суперечки і діалогу на заняттях з риторики та опанування системи формування риторичних умінь та навичок у дітей віком від 5 до 10 років та відвідали заняття театральної студії ДНЗ №9

з елементами риторики.

03.11.2016 року семінар продовжив свою роботу і розглянув проблему "Логіка обговорення проблеми": мистецтво суперечки та діалогу, розігрування міні-діалогів, мовні формули спілкування,невербаліка на заняттях з риторики, діагностика сформованості риторичних умінь та навичок у дітей віком від 5 до 10 років. Учасникам семінару було запропоновано комунікативний тренінг: «Педагог як суб'єкт комунікативної діяльності».

 



Тренінг "Вчимося жити разом" у Бердянську

З 25 по 27 жовтня 2016 року у м. Бердянськ  відбувся тренінг для педагогів дошкільних навчальних закладів в рамках міжнародного проекту "Вчимося жити разом".

Тренери Позняк Т.А. (м. Бердянськ ) та Прокопович В.М. (м. Мелітополь) ознайомили учасників із завданнями, очікуваними результатами та планом впровадження проекту у дошкільних навчальних закладах. Вони презентували парціальну програму "Вчимося жити разом" з розвитку соціальних навичок ефективної взаємодії дітей від 4 до 6-7 років на засадах розвитку життєвіх навичок.

 

Педагоги мали можливість спробувати себе у ролі тренера і відпрацювати заняття для вихованців за цією програмою. 



Національно-патріотичне виховання дошкільників засобами музичного мистецтва

02.11.2016  року в ДНЗ № 182 м. Запоріжжя  відбувся обласний науково-практичний семінар для методистів РМК, методистів, вихователів ДНЗ: "Національно-патріотичне виховання дошкільників засобами музичного мистецтва".

Учасники семінару розглянули питання: 

•Які  завдання патріотичного виховання дошкільників визначено пріоритетними? Чи залежить їх пріоритетність від особливостей розвитку суспільства?

•Чи відрізняється патріотизм дорослої людини від патріотизму дитини?

•Чому музичне мистецтво є одним з ефективних засобів виховання в дошкільників патріотичних почуттів?

•Які методичні підходи найбільш доцільні у патріотичному вихованні дошкільників засобами музичного мистецтва?

•Які критерії патріотизму?

Михайлова Л.М., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти висвітлила проблему: "Музичне мистецтво як ефективний засіб виховання в дошкільників патріотичних почуттів"

Ознайомитися з матеріалами семінару